Tuesday, October 13, 2009

jangan naik tangga tu. nanti jatuh!


ini lukisan adik. dia ini mmg suka melukis


sesaat di cafe HS tu terasa sempit nafas. penuh, bising, ramai. semunya mahu menilmati hidangan saat baru pulang dari kuliyah ptg. aduh..letih benar harini.

convocation sudah usai. tertanya2 juga siapa dia jadi pelajar terbaik diuniversiti ini.

"dengar2 budak HS. singaporian. yg putih2 tu. dia MRC and sgt active"

saya mendengar " hah? fadh ke? dia mmg hebat. major psychology tapi mantap"

seorang adik memintas. " no wonder boleh jadi best student"

hati rasa xsedap. " apa maksudnye"

"yelah. kawan saya amik psychology. dapat A. dia terror." dia selamba.

" kawan adik tu dah major belum. sapa kata psychology senang tuh? terror nye."

"dia belum major. tpi dapat full mark."

" huh. dia belum major lagi dik. dah major nnti dia tahu la langit tinggi ke rendah"

dia cume diam..

aku terfikir, amat mudah untuk kita memberi alasan untuk org lain. "dia itu dapat tinggi markah sbb dia baik dgn sir." dia itu malas pergi kelas. sbb tu fail", "dia itu degil, xtahu malu. sbb tu dia mudah je nk masuk penjara""dia itu dapat jadi pelajar terbaik sbb dia amik course yg mudah. apa subject yg mudah dlm dunia ni? bgth sikit.......fikirkan..kamu pernah bicara begini pada seseorang?

kata2 itu negatif. namun, itu yg sering kita buat pada org yg paling kita sayang. " kau malas gi sekolah sbb kau malas. mmg kau ni degil. xmau dengar ckp org" ini tujukan pada adik.

" awk ni, mmg saja lambat datang jemput saya kan? sbb tgk perempuan lain. ntah tersesat dimana ntah" ini untuk suami.

if untuk tunang pulak? kawan? hm...maafkan diriku andai begitu..

sedar atau tidak. seringkali kita ucapkan ini. dalam dakwah pun, ramai antara kita yg lebih menggunakan kata negatif seperti; kau jangan buat ini sebab ia haram. nnti kau masuk meraka. kau tak boleh itu, kau xleh yg sana, yg sini dan pelbagai jangan lagi. org yg baru2 nk faham Islam pn naik takut. bicara lah ttg syurga..agar sejuk hatinya..

tapi apa yg telah digunakan dlm western hari ini? mereka menggunakan pendekatan "reinforcement" iaitu menyatakan benda yg positif. contohnya. "adik, kalau mahu naik tangga itu, berhati2." instead of ckp " jgn naik tangga, nnti jatuh". andai mahu dia tahu, terangkan lah seeloknya agar dia faham. "sekiranya tidak berhati2 nanti akan jatuh"

atau mgkn bila seseorang itu buat baik, kita akan ckp " hm..bagusnya. ini lah yg betul." instead of xckp pape langsung.

jika ade yg buat salah, ckp lah " kenapa dia begitu?" instead of "alaa..dia bukan xtahu. tapi saja buat tak tahu" (terus meletakkan reason pada org tu. padahal dia xckp pape pn.kita ini manusia. bukan semua perfect. andai salah, tegur baik2. andai betul, bgth lah agar ada semangat untuk terus buat benda tuh.

Rasulullah pn ajar kita bagaimana untuk tidak negatif pda org2 yg buat salah dan susah terima kebenaran. rasulullah tegur dgn hikmah dan doa. moga2 kita dapat amalkan itu. amin


p/s : cik ST, ana minta maaf..sbb ckp negatif pada mu...

2 comments:

Putera asQalan said...

salam 'alayk ^__^

sy terbace yg mmg benar western menggunakan pendekatan secara reinforcement. tp pendekatan tu kan terbahagi kpd 2 yakni positif n negatif. mungkin penulis penulis perlu spesifik kan positif reinforcement rather than only stay reinforcement as a good way to teach people.

hmm, setuju benar dgn pdngan penulis berkenaan dgn people always create reason to deny something. "Ko blaja course senang, leh la dpt full mark. mudah r dpt CGPA 4.00"..Kdg2 tak fahm dgn sikap manusia yg LEBIH MEMANDANG ORG LAIN dan MENGABAIKAN DIRI SENDIRI. Sbb tu segala yg dibuat akan dianggap sukar.

*reverse pyschology pun berkesan dgn menyuruh wat bende2 negatif. ^_^
** byk lg cara selain pendekatan scra berhikmah yg dilalkukan oleh Rasulullah dan para shbt. Islam itu indah.
***hasil tulisan yg sgt menarik :D

shahadah said...

salam..thnx a lot..reverse psychology..betul2..ape2 pun, yg lebih penting, psychology dari sudut Islam, sgt2 berkesan..moga yg terbaik (^_^)

thnx for da comment..

Post a Comment